Okapy wyspowe

Pokazano 1-24 z 244 pozycji

Okapy wyspowe

Trudno wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię bez okapu. Spełnia on ważne funkcje: pochłania nieprzyjemne zapachy oraz drobiny tłuszczu, odprowadza parę i produkty spalania. Dodatkowo oświetla nam przestrzeń roboczą w kuchni i może stać się gustownym elementem wystroju. Okapy wyspowe są rozwiązaniem przeznaczonym głównie do tak zwanych „wysp” w kuchni. Stały się popularne stosunkowo niedawno i dzięki temu ten rodzaj okapów uchodzi za najnowocześniejszy. Przestrzeń do gotowania nie jest tu urządzona wzdłuż ścian, ale wydzielona pośrodku pomieszczenia. Dzięki temu mamy bardziej swobodny dostęp do urządzeń, możemy efektywniej wykorzystać blat, jak również pozwala nam to wyeksponować w stylowy sposób tę część kuchni.

Do czego służy okap?

Jak wspomniano wyżej, okap ma jedną zasadniczą funkcję. Powinien jak najefektywniej usuwać wszelkie niepożądane substancje powstające podczas gotowania. Tu pojawiają się dwa rozwiązania: okapy z wyciągiem lub z pochłaniaczem. Te pierwsze są tańsze w eksploatacji, ale ograniczeniem jest tu konieczność umieszczenia ich blisko szybu wentylacyjnego. Modele z pochłaniaczem, możemy umiejscowić w dowolnym miejscu. Ich praca polega na zasysaniu powietrza i przepuszczania go przez system filtrów. Jedyne, o czym powinniśmy pamiętać, to konieczność zakupu i wymiany filtrów co jakiś czas.

W sklepie 13vip.pl znajdziesz bogaty wybór okapów wyspowych takich marek jak: Falmec, Elica, Franke, Electrolux. Aby dobrać urządzenie odpowiednie do swoich potrzeb, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.

- Montaż okapu – jak wspomniano wcześniej, okapy z wyciągiem potrzebują podłączenia do szybu wentylacyjnego. Dlatego ten rodzaj możemy zamontować tylko w określonym miejscu w kuchni. Ponadto okapy wyspowe są stosunkowo duże, ich powierzchnia powinna odpowiadać przynajmniej powierzchni płyty grzewczej. Dlatego jest to rozwiązanie do przestronnych kuchni, z wydzieloną wyspą.

- Wydajność – aby okap spełniał swoje zadanie, powinien mieć odpowiednią wydajność do kubatury pomieszczenia, w którym się znajduje. Przyjmuje się, że powietrze w kuchni powinno być przefiltrowane przynajmniej sześciokrotnie w ciągu godziny (warto jednak wybrać bardziej wydajny model, aby nie przeciążać urządzenia i nie generować hałasu). Dlatego do pomieszczenia o objętości 25 m3, wydajność okapu powinna wynosić przynajmniej 150 m3/h i więcej. Pamiętaj, że im bardziej wydajny okap, tym niej drobin wilgoci z tłuszczem będzie krążyło po kuchni.

- Regulacja mocy – istnieją dwa rodzaje regulowania mocy okapu: płynna (za pomocą pokrętła) lub skokowa (za pomocą przyciski/przełącznika). Każde urządzenie posiada inną ilość biegów. Im jest ich więcej, tym lepiej możemy dostosować moc do aktualnej potrzeby.

- Poziom hałasu – warto zwrócić uwagę, jakiego hałasu możemy się spodziewać przy pracy danego urządzenia. Może to być szczególnie dokuczliwe, jeżeli w pobliżu mamy sypialnię lub kanapę, na której odpoczywają nasi domownicy. Głośność większości dobrych okapów oscyluje w granicach 35-60 dB, przy czym należy pamiętać, że normalny szum domowy zazwyczaj wynosi 40 dB. Warto zwrócić uwagę, co producent ma na myśli, podając poziom hałasu urządzenia. Zdarza się, że oznaczenie dotyczy tylko średniego trybu.

- Oświetlenie – w przypadku „wysp” kuchennych, oświetlenie w okapie może być dosyć istotnym elementem wyposażenia. Są one umiejscowione w pewnym oddaleniu od okna, a więc naturalne światło dociera do nich w ograniczonym zakresie. Dodatkowe światło na pewno ułatwi nam gotowanie, szczególnie po zmroku. Na rynku możemy zazwyczaj spotkać oświetlenie halogenowe lub ledowe. To pierwsze częściej znajdziemy w starszych lub tańszych modelach w postaci żarówek na gwint. Nowocześniejsze są żarówki ledowe lub listwy led (trudniejsza wymiana, ale lepsze światło).

- Rodzaje filtrów – pierwszym i spotykanym praktycznie w każdym urządzeniu jest filtr metalowy. Jest to zazwyczaj kilka warstw metalowej siatki, której zadaniem jest wyłapywanie drobin tłuszczu. Możemy go myć pod ciepłą wodą. Kolejnym rodzajem są filtry węglowe. Montowane są w okapach z pochłaniaczem i są odpowiedzialne za pochłanianie zapachów. Coraz rzadziej obecnie spotyka się filtry fizelinowe. Jest to warstwa materiału pochłaniająca tłuszcz. Wymagają częstej wymiany.

- Pilot – coraz więcej okapów ma możliwość sterowania ich pracą za pomocą pilota. Opcja poprawiająca wygodę użytkowania, szczególnie w przypadku okapu wyspowego.

- Czujnik zabrudzenia filtra – bardziej zaawansowane urządzenia poinformują nas o konieczności wymiany filtra. Niezależnie od rodzaju filtra, co jakiś czas trzeba go oczyścić z nalotu tłuszczu.

- Timer – przydatną funkcją jest możliwość zaprogramowania czasu pracy okapu. Niepożądane zapachy po gotowaniu, potrafią się utrzymywać jeszcze długi czas po przygotowaniu posiłku. Dzięki timerowi możesz wyjść z domu, a urządzenie samo się wyłączy w wybranym czasie.

- Wykrywacz zapachów – niektóre urządzenia mają funkcję automatycznego wykrywania dymu, oparów, lub zapachów i dostosowania pracy do ich natężenia.

- Komunikacja z płytą – funkcja polegająca na zintegrowaniu działania kuchenki i okapu, który dostosowuje swoją pracę do tego, co aktualnie gotujemy.

- Jonizator powierza – okap może działać jak zaawansowany oczyszczacz powietrza, wyłapując najmniejsze nawet zanieczyszczenia.