Zestaw sześciu naczyń MASTER

SKEPPSHULT
0610WB
1 Przedmiot
dni
godz
min
sek
3 850,00 zł
3 388,00 zł Zniżka 12%
Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 3 388,00 zł
338.80 zł x 10 rat 0% RRSO
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Dostawa za darmo
Wyświetl koszt wysyłki
  14 dni na zwrot
Opis

Zestaw Master składa się z sześciu części. 

Materiał: żeliwo

Waga: 22,8 kg

Nie można myć w zmywarce

Można używać w piekarniku

Całość zapakowana w drewnianą skrzynię

Żeliwny garnek 3l Wymiary: średnica u góry 23 cm

-średnica spodu 15cm

Wysokość: ok. 12cm

-powierzchnia użytkowa 20 cm

Żeliwny garnek 4,5l

Wymiary: średnica u góry 27 cm

-średnica spodu 18,5 cm

Wysokość: ok. 12 cm

-powierzchnia użytkowa 25 cm

Patelnia do omletów o średnicy 23 cm

Wymiary: średnica u góry 23 cm

-średnica spodu 19 cm

Wysokość: ok. 4 cm

-powierzchnia użytkowa 20 cm

Patelnia do smażenia o średnicy 27 cm

Wymiary: średnica u góry 27 cm

-średnica spodu 22 cm

Wysokość: ok. 4 cm

-powierzchnia użytkowa 23 cm

Głęboka patelnia do smażenia o średnicy 27 cm

Wymiary: średnica u góry 27 cm

-średnica spodu 22 cm

Wysokość: ok. 7 cm

-powierzchnia użytkowa 23 cm

Grillowa patelnia o średnicy 27 cm

Wymiary: średnica u góry 27 cm

-średnica spodu 22 cm

Wysokość: ok. 4 cm

-powierzchnia użytkowa 23 cm

Dodatkowa drewniana podstawka średnica 18,5 cm


Gotowanie wody w żeliwnych naczyniach (np. na makaron) nie jest wskazane. Może się to wiązać z wypłukiwaniem zaimpregnowanego oleju ze ścianek naczynia i jego przedostaniem do gotowanej wody.

Produkty marki Skeppshult są impregnowane olejem rzepakowym już podczas produkcji i w tej formie dostarczane do odbiorcy. Oznacza to, że są one gotowe do użycia. Należy je jedynie opłukać bieżącą ciepłą wodą w celu usunięcia ewentualnego kurzu i pozostałych nieczystości mogących pojawić się podczas np. transportu lub magazynowania.

Ponadto produkty marki Skeppshult są produkowane wyłącznie z naturalnych składników, czego skutkiem są dwie podstawowe zalety wynikające z tego faktu:

-po pierwsze, powierzchnia naczynia jest jedynie impregnowana, a nie powlekana lub emaliowana. Naczynie jest zatem naturalnie wzbogacone żelazem, którego stale brakuje w naszej codziennej diecie. Podczas użytkowania naczyń żeliwnych, część tego pierwiastka przenika do potraw wzbogacając ich skład;
-po drugie, impregnowany olej zapobiega przywieraniu potraw. Użycie naczynia wymaga jednak wprawy i wyczucia: powierzchnia staje się coraz bardziej odporna na przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej używana w wysokich temperaturach, tym bardziej impregnowany olej ochrania jej powierzchnię. Należy jednak pamiętać o regularnym impregnowaniu naczynia.

Kiedy po raz pierwszy mamy do czynienia z produktem marki Skeppshult, od razu zwracamy uwagę na jego wagę. Z pewnością ogranicza ona możliwości manualne, ale ma również swoje zalety. Każde naczynie marki Skeppshult ma powierzchnię o grubości 5 mm. Zapewnia to równoległy rozkład ciepła podczas nagrzewania oraz zapobiega ochładzaniu się patelni podczas dodawania żywności. Innym aspektem jest odporność żeliwnych produktów na wysokie temperatury: dno patelni jest wklęsłe zapobiega to odkształceniu tak charakterystycznemu dla patelni o cienkim dnie np. teflonowych. Wszystkie naczynia marki Skeppshult nadają się do każdego rodzaju kuchenek, w tym indukcyjnych.

Wierzymy w nasze produkty, jesteśmy przekonani co do ich wysokiej jakości i z tego powodu na żeliwo udzielamy 25 letniej gwarancji.

PIELĘGNACJA

Do codziennej pielęgnacji wystarczy szczotka i ciepła woda bez detergentów. Najlepiej jest czyścić patelnię, gdy jest jeszcze ciepła. Po umyciu dokładnie osusz naczynie – umieszczenie jej na gorącym palniku jest dobrą metodą osuszania.

Jeśli patelnia nie będzie całkowicie sucha, mogą pojawić się na niej ślady rdzy. Jeśli zauważysz na powierzchni naczynia brązowy kolor lub jakikolwiek inny kolor odbiegający od standardowej barwy żeliwa, może to oznaczać, że naczynie zostało umyte w niewystarczająco dokładny sposób. W takiej sytuacji nasyp gruboziarnistej soli tak, aby pokryła całą powierzchnię dna naczynia i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj naczynie w wysokiej temperaturze przez około 1-2 minuty, aż cała woda wyparuje. Usuń sól, która została po odparowaniu wody, a następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Produkt będzie miał teraz szarą barwę, a ten kolor sugeruje, że należy zaimpregnować naczynie olejem.

Aby to zrobić nalej niewielką ilość oleju rzepakowego do suchego naczynia, a następnie rozgrzej naczynie do wysokiej temperatury. Pamiętaj, aby naczyń z drewnianą rączką nie ogrzewać w piekarniku/piecu! Po około 10-15 minutach usuń nadmiar oleju. Naczynie powinno mieć kolor czarny co oznacza, że jest ponownie gotowe do użycia.

 

 

Szczegóły produktu
0610WB
1 Przedmiot